Följ oss

FacebookRSS

Än lever missionshuset i Björkenäs

12-06-02

På nationaldagen den 6 juni klockan 18.00 har du möjlighet att lyssna till Pelle Karlssons sånger och njuta av härlig gemenskap i det gamla missionshuset i Björkenäs, strax söder om Örserum. Välkommen!

Björkenäs missionshus är välskött och fullpackat med historik. Foto: Mikael Good

Förbered dig på att få ta del av mycket mer än ”bara” Pelles välkända sånger, missionshuset i Björkenäs är en riktig skattkista för den som är intresserad av historia. För alla andra är platsen också väl värd ett besök med sina fantastiska ängar runt om och sjön Ören, ett stenkast bort, är det en ren njutning att tillbringa några timmar här.

 

Kaminen har aldrig bytts men fungerar fortfarande. Ingemar börjar elda i den två dagar innan varje större samling, den måste värmas upp långsamt. Foto: Mikael Good

Missionshuset byggdes mitt i den väckelsevåg som drog fram genom Sverige i mitten av 1800-talet* och är ett av de äldsta i Jönköpings län. Idag är det en ganska glest befolkad byggd men då, när huset byggdes 1866, såg det helt annorlunda ut, det bodde folk i varje gård och på varje litet torp, misären var utbredd liksom alkoholismen.

– Jag minns när det bodde runt 75 personer här ovanför missionshuset, nu bor ingen kvar. Ingemar Karlsson har växt upp ett stenkast från missionshuset. Han älskar sitt missionshus och berättar med inlevelse och många skratt om det gamla missionshuset.

– Missionshusstyrelsen bildades 1865 hemma hos von Otter på Östanå slott, bara ett år senare stod Missionshuset klart. När det är väckelse finns inga begränsningar, alla ställde upp och timret i skogen var ju gratis. Det som kostade mest var nog glasrutorna, Ingemar pekar på de gamla fönstren som fortfarande finns kvar. 

På ovanvåningen finns skolsalen med orginalbänkarna kvar. Foto: Mikael Good

 

Ingemar Karlsson visar en av tavlorna som användes i undervisningen. Foto: Mikael Good

Kvar finns också de gamla träbänkarna – förvånansvärt bekväma att sitta i – den gamla kaminen och altartavlan som sattes upp till missionshusets 75-års jubileum 1941. Går man en trappa upp finns också en nästan intakt skolsal. Samtidigt som man byggde sin gudstjänstlokal passade man också på att bygga en skolsal. Skolan, som drevs av kyrkskolan i Vireda, hade ingen egen lokal, istället samlades man i stugorna. Det var trångt och inte särskilt praktiskt så de driftiga bönderna tog helt enkelt saken i egna händer och byggde skolsal, när de ändå var igång. Skolan fungerade ända fram till 1914 då undervisningen flyttades till Elmeberg, 2,5 km bort.

Sedan dess har skollokalen fungerat som del i en pastorsbostad men har nu återställts till sitt ursprungliga skick.

– De gamla skolbänkarna hittade vi på en loge en bit bort, gissa om vi var förvånade att de fanns kvar. Vi har också hittat gamla kartor, skolböcker, foton och en gammal anteckningsbok där jag av en händelse hittade en inventarielista där alla inköp till skolan skrivits upp.

En del av eldsjälarna bakom Missionshuset i Björkenäs, från vänster Ryno Anderssson, Ann-Lis Lönn, Ingemar Karlsson, Birgit Eksteth Karlsson och Margareta Andersson. Foto: Mikael Good

Församlingen som höll till i Björkenäs upplöstes 1980 och missionshuset sköts idag av en stiftelse. Två helger per år bjuder man in till ekumenisk möteshelg, fredag – söndag och på nationaldagen bjuder man in till sång- och musikmöte.

– Men, vi öppnar gärna upp missionshuset vid andra tillfällen också. Skolor, församlingar eller föreningar som vill göra en annorlunda utflykt, vi tar gärna emot er. Skolan i Vireda var här i förra veckan, de tyckte det var jättekul.

Vill du göra en utflykt till Björkenäs? Ring Svenska Alliansmissionen 036-30 61 50 eller maila info@alliansmissionen.se för kontaktuppgifter till Ingemar Karlsson eller Ryno Andersson.

 

Marita Good
Svenska Alliansmissionen

* Väckelsen vände upp och ner på hela samhället, eller man ska kanske säga tvärt om, samhället vändes rätt igen. I mitten av 1800-talet drack svensken i genomsnitt 40 liter sprit per person och år.