Följ oss

FacebookRSS

Ingrid Ydén Sandgren: Välkommen sol

12-03-24

Nu har den tid kommit då jag kan stiga upp med solen. Välkommen sol bakom Tokerydsskogen! Dina strålar skänker liv åt björkarnas tunna grenar och smala stammar.

Mars månads kalender har varit full av viktiga dagar.

Första fredagen i mars firas sen många år Kvinnornas böndag som har bytt namn till internationella Böndagen, men det är ändå bara kvinnor som samlas i kyrkor och kapell.

Bland de många intressanta helgonen denna månad vill jag nämna Sankta Agnes av Prag, kungadottern i Böhmen, som brevväxlade med Sankta Klara i Assisi och själv grundade ett klarisskloster i Prag, de kvinnliga martyrerna Perpetua och Felicitas, som kastades för vilddjuren år 203, samt Sankt Patrik av Irland. Den dagen skickade jag en hälsning till vår förre kyrkoherde Patrik Mc Keown, CP. Samma dag den 17 mars var jag i Värnamo med författarkolleger för att fira Smålands Författarsällskaps femtio-årsjubileum. Förre teaterchefen Bernt Lindqvist lanserade magnifikt Sällskapets nya bok Lyrikantologin med att recitera nyskrivna dikter ur boken.

Mars räknas som den helige Josefs månad. Han firades den 19 mars och är familjens och Kyrkans beskyddare. Han blev fosterfar åt Jesus, vars mor Maria den 25 mars har sin stora högtid, Marie Bebådelse. Det är en dag då många kyrkokörer excellerar i vacker musik till Jungfruns ära.

Det är också den månad då jag började twittra, en rolig lek i cyberrymden. Välkomna att twittra med mej!

 

Ingrid Ydén Sandgren

Journalist och författare, mest helgonbiografier, senaste boken översatte Ingrid från franskan: ”Jag skall visa dig vägen till himmelen”( om den helige kyrkoherden i Ars) Skriver varje dag, i skrivstugan Pax et Bonum: artiklar, blogg (sanktaclara.blogspot.com), twitter, brev. Bor i Ölmstad som hon upplever som ett underbart ställe. Uppvuxen i städer men älskar landet. Läser mycket, alltid tre böcker på gång.