Följ oss

FacebookRSS

Patricia Hallman: Var det bättre förr?

Patricia Hallman. Foto: Privat

Det kommer alarmerande rapporter från olika håll om att dagens teknik förstör människan. Senast kunde vi läsa i en av de stora dagstidningarna att mobilen gör oss egoistisk. Det forskas även kring människans förhållningssätt till vad vi kallar för sociala medier; Facebook, Twitter och andra forum där vi interagerar med andra människor via dator eller mobiltelefon. 

Resultaten av forskningen har visat att dessa forum kan för vissa människor vara lika skadliga och beroendeframkallande som alkohol. Givetvis ska vi ta allt detta på allvar och med en god portion källkritik ta till oss information och kanske börja rannsaka oss själva och hur vi hanterar allt detta.

När jag läser artiklar och rapporter likt dessa så händer det att jag ställer mig själv frågan; Men hur var det förr? Var det verkligen bättre? Det är min fasta övertygelse att i historien hittar vi ofta svaren på våra frågor. Men vi får inte ta på oss våra anakronistiska glasögon utan vi måste närma oss historien från rätt håll. Vår nutid kan inte appliceras på dåtid.

För att få svar på mina frågor i det här ämnet behövde jag inte leta mig tillbaka ända till tiden för det laga skiftet eller industrialiseringens begynnelse. Nej, jag tog mig till år 1997. 1997 surfade jag för första gången på ”nätet”. Jag minns vilken besvikelse det var och jag tänkte: Är det inte mer än så här? Jag hade ingen mobil och ingen dator. Jag skaffade en e-postadress men nyttjade det ytterst sällan då jag inte hade så många att skicka e-post till. 

Så, var vi mindre egoistiska 1997? Mådde vi bättre då vi inte hade Facebook med oss i fickan? Det är svårt att jämföra tidsepoker med varandra då det bevisligen finns massor av faktorer som påverkade just den tiden. Men om vi ringar in det som idag tydligen blivit ett problem; människan förändras idag till det sämre. Hon blottar de sidor som hon samtidigt finner ytterst frånstötande.

Vi kan närma oss detta från flera olika perspektiv; hur har människan i historien hanterat nya ting? Var vi bättre på att umgås när vi satt i skenet av fotogenlampan? Var människan mindre egoistisk och inte alls i lika stort behov av bekräftelse innan Facebook gjorde entré?

Du ser, frågorna är många men hittar vi svaret? Om jag går tillbaka till mig själv och livet 1997 så kan jag inte minnas hur jag disponerade den tid då som jag nu lägger på att ”surfa på nätet”. Jag frågade min man vad vi gjorde då, när vi var nygifta och bodde på Gotland i en liten lägenhet i markplan. Han minns att jag satt mycket med mina SMS. Men det var ju först 1999. Vi funderade vidare och konstaterade att jag tecknade och skrev i mina skrivböcker och brevväxlade med vänner. Min man skaffade sig en kolonilott. Aktiviteter som vi idag gör till viss del men inte alls lika mycket. Beror det på internet? Ja, kanske. 

I vår familj finns ett stort intresse för teknik och internet. Jag vill påstå att för mig har internet och den nya tekniken förändrat mitt liv till det bättre. Det har öppnat upp fantastiska möjligheter att kunna lyssna på musik, med lätthet ta in dagens nyhetsflöde, kommunicera med nära och kära som finns långt bort och nära. Jag kan låta mig inspireras av andra människor som delar mina intressen genom olika bloggar och hemsidor. 

I människan har det alltid funnits en egoism och ett behov av bekräftelse. Kanske får hon den enklare nu då de bara är en ”gilla-knapp” bort? Visst är det så. Vi kan kräva omedelbar respons på saker vi delar och om vi inte får den tar vi oss rätten att klaga på vår omgivning som inte bekräftat oss.

Men det som oroar mig mest är inte människans egoism eller bekräftelsebehov. Nej, det som oroar mig är hur hon på nätet obarmhärtigt utlämnar sig själv och i vissa fall sin familj. Vänder ut och in på sitt innersta och tillintetgör varje spår av integritet.

Låt oss ha ett nyktert förhållningssätt till internet och sociala medier. Var rädd om din integritet och glöm inte bort att det du skriver idag finns även kvar imorgon. 

Den värld som skapas på nätet kan berika ditt liv om du plockar ut godbitarna. Det är så jag har valt att göra. Så för min egen del kan jag säga att; nej, det var inte bättre förr.

 

Patricia Hallman

Patricia jobbar på Studieförbundet Vuxenskolan och har tidigare varit ordförande för Grenna Hembygdsförening. Hon har bott i Gränna sedan 2004.