Följ oss

FacebookRSS

De stöttar i kontrasternas land

12-03-10

Efter revolutionen i Rumänien öppnades möjligheterna att kunna ta sig in i det land som tidigare varit mer eller mindre stängt för omvärlden. Margareta Wennerberg från Ölmstad startade då en verksamhet som skulle ge rumäner som lever under svåra omständigheter ett bättre liv.

 – När man kommit hem från Rumänien efter att ha varit där med en hjälpsändning finns landet kvar i ens inre flera veckor efteråt, säger Rune Emanuelsson som är en av lastbilschaufförerna som kör hjälpsändningar från Ölmstad.

Rune Emanuelsson vid datorn. Foto: Tommy Nilsson

I början av 2000-talet arbetade Rune Emanuelsson från Skärstadtrakten som lastbilschaufför tillsammans med Klas-Åke Lennartsson från Ölmstad. Klas-Åke hade då kört hjälpsändningar till Rumänien åt Pingstförsamlingen i Ölmstad som genom Margareta Wennerberg bedrivit hjälpverksamhet i landet sedan revolutionen som avsatte diktatorn Ceausesco. Efter varje resa märkte Rune att Klas-Åke var väldigt tagen av sina upplevelser och inte kunde sluta berätta om vad han varit med om och hur situationen var i landet. Från att alla i princip hade haft det lika dåligt under diktatorns styre hade landets fattiga blivit ännu fattigare och de som hade haft det hyfsat bra hade det väldigt mycket bättre.

 – Under Ceausescos tid var en krona lika mycket värd som en rumänsk Lei. När jag körde min första hjälpsändning 14 år efter revolutionen fick man cirka 3500 Lei för en krona. Det säger en del om hur illa det var ställt med landets ekonomi. Sedan dess har skillnaderna mellan de som har det bra och de som har det dåligt bara ökat. Mitt i ett område med fallfärdiga hus kan man se rena forten med lyxiga bilar utanför, berättar Rune som efter att han bestämde sig för att hjälpa till att köra hjälpsändningar till Rumänien har fått se och uppleva saker som de flesta i vårt land aldrig kommer att få uppleva.

 

Det här huset som höll på att falla samman hjälpte ett gäng Ölmstadbor till att reparera. Foto: Privat

 

Grannhuset med sin flotta bil utanför visar kontrasterna i dagens Rumänien. Foto: Privat

Ett av besöken i Rumänien som gjort starkt intryck på Rune var hemma hos en romsk familj 2010, och även 2011. En man och hans fru bodde tillsammans med sina nio barn och mannens far i ett hus som bestod av ett rum med tre sängar, en hall och en liten kokvrå till kök. Groventrén kombinerad med tvättstuga där även en spis stod, fanns i något som kan beskrivas som en vedbod i anslutning till huset. Taket till groventrén hade stora hål som läckte in vatten och med en vinter som närmade sig skulle det bli mycket tufft för familjen. Som en del av allt man hade med sig i trailern den rundan fanns bland annat korrugerad plåt som kom till användning. Efteråt lagades taket med denna plåt och på så vis förändrades situationen något till det bättre för familjen.

– De hade egentligen ingenting mer än kärlek till varandra. Nu får de familjehjälp genom Butiken Hjälpens verksamhet några gånger varje år och har även fått en fadderfamilj från Jönköping som stöttar dem. Hjälpen är anpassad att inte vara så stor att man passiviserar, utan uppmuntrar till egna initiativ. Behoven är enorma, men för de som får denna hjälp betyder det något lite bättre livsvillkor, förklarar Rune.

 

Klas-Åke Lennartsson gör sig redo för ännu en avfärd mot Rumänien. Foto: Privat

 

När hjälpen kommer fram hjälps alla till med att lasta ur släpet och sortera upp sändningen. Foto: Privat

Pingstförsamlingen i Ölmstad samarbetar med Pingstförsamlingen i Nucet i Rumänien men familjehjälpen där är bara ett av flera hjälpprojekt som Hjälpen ligger bakom och som finns runt om i Rumänien. Där har pastorsparet en viktig uppgift genom att de varje år gör cirka 1000 hembesök. De gör individuella behovsprövningar för att se vilka behov som varje familj har. Man kan få hjälp med pengar, kläder, möbler eller annat som familjen saknar. Allt kommer från insamlade saker och pengar som människor från bland annat Ölmstadbygden skänker. Sedan hjälper till exempel knäckebrödstillverkaren Wasa till genom att skänka felmärkta knäckebrödsförpackningar som behövande i Rumänien får. Vid ett tillfälle började man dela ut knäckebröd när man tillfälligt stannat vid en grusparkering där ett femtontal romska barn spelade boll. Efter ett tag började situationen urarta när fler ungdomar och vuxna anslöt till utdelningen.

 – Det var vuxna män och kvinnor som tog ett paket med knäckebröd och bara sprang. För dem handlade ett paket knäckebröd om mat för dagen eller kanske flera dagars mat. Hungern och den totala misären var enorm, minns Rune som blev tvungen att bege sig därifrån då situationen blev alltför osäker.

 

Nu har Rune börjat planera för en bussresa till Rumänien där de som vill får följa med.

 – Jag tror att många Ölmstadbor känner för arbetet som bedrivs via Butiken Hjälpen och att det är viktigt att på plats se hur det ser ut, säger Rune.

Tanken är att man under cirka tio till tolv dagar med buss åker ner genom Polen och Tjeckien och passar på att stanna och se sevärda platser på vägen.

 – Jag vill att man ska kunna se det som en kombinerad semestertripp där man även får se vad det innebär att hjälpa andra och får med sig upplevelser för livet, förklarar Rune Emanuelsson som under våren kommer att sondera intresset från bygdens invånare att följa med till hösten eller nästa vår.

 

…………………………

 journalisttommy

…………………………