Följ oss

FacebookRSS

Hundraåring firas med utställning

12-03-03

Insamlat heter den utställning som på lördagsförmiddagen hade vernissage på Grenna Museum. Det är en utställning till minne av Grenna Hembygdsförenings 100-års jubileum.

 – Jag vill lyfta fram kvinnornas arbete i bygden, berättar Inger Andersson som är en av personerna som valt ut material till utställningen.

Lennart Ladåker berättar om riksspelmannen Blinde Janne. Foto: Tommy Nilsson

Det var stort intresse bland medlemmar i Grenna Hembygdsförening men även många andra från bygden när den nya utställningen med material som den hundraåriga föreningen samlat in – därav namnet Insamlat – hade vernissage på Grenna Museum. Två drabanter tillsammans med museiintendent Mari Lundberg tog emot vid entrén och innan Mari höll sitt inledningstal bjöd hembygdsföreningens ordförande Lennart Ladåker på en fanfar.

 – År 1919 köpte Grenna hembygdsförening Röttlegården som man ställde på Grännaberget och man började att samla in föremål till huset i form av allmogeföremål. Med tiden köpte man fler hus och man fick också några. Fram till 1976 samlade man in 1 971 föremål som man sedan överlät till Grenna Museum. 150 av de föremålen finns med på utställningen, berättar Mari Lundberg i sitt tal.

De tre senaste ordförandena i hembygdsföreningen tillsammans med Karl-Axel Skoglund, Lasse Pettersson och Mari Lundberg har tagit fram föremålen som ska visas på utställningen året ut.

 

Inger Andersson hade bakat inför utställningen. Foto: Tommy Nilsson

Inger Andersson valde att fokusera på kvinnornas roll i Grännabygden och letade fram Ida Eriksons hushållsbok med recept från bland andra sin kända mor Amalia Erikson som var den första att tillverka polkagrisar i Gränna. Inför utställningen hade Inger även bakat bröd och kakor från några av recepten som besökarna fick se och smaka på.

 – Måtten var ju inte desamma nu som då med kannor och skålpund men det vara bara att ta fram miniräknaren och räkna om till dagens mått, förklarar Inger. 

Det var många sorter från Idas bok. Foto: Tommy Nilsson

Den nuvarande ordföranden Lennart Ladåker som själv är musiklärare ville lyfta fram Blinde Janne som var en riksspelman från Gränna och som även byggde fioler. Han var den första som mottog Anders Zorns riksspelmansmärke. På utställningen finns en tavla föreställande Blinde Janne och en av hans egentillverkade fioler. 

Mari Lundberg vid sitt favoritföremål. Foto: Tommy Nilsson

Museiintendenten Mari Lundberg som har jobbat med utställningen i tre veckor nu har hittat en favorit bland alla föremål. Nämligen en gammal kanna av trä från Visingsö.

 – Den är från tidigt 1700-tal. Jag gillar handtaget som har ett vackert mönster. Och man kan fantisera sig bort hur den kanske fanns på Wisingsborgs slott och hur den användes på olika tillställningar.

Hur det blir med prylar från vår egen tid vid 200-års jubileet är dock något som Marie sätter frågetecken kring.

 – Sådant som är från 50- och 60-talet säljs ju på loppisar och föremålen från Grännabygden från den tiden har vi svårt att få in till våra samlingar, förklarar hon.

Här nedan kan du se Maris tal:

 

 

…………………………

 journalisttommy

…………………………