Följ oss

FacebookRSS

Tengblad satsar på handelsträdgård

12-02-27

Tengblads Trädgård som har sitt kontor i Gisebo utanför Kaxholmen kommer som det ser ut att under året utöka sin verksamhet. En handelsträdgård planeras nämligen att byggas mellan Missionskyrkan och gamla skolan.

 – Vi behöver mycket blommor till den egna verksamheten men kommer även att ha försäljning till företag och privatpersoner, säger Pär Tengblad, mannen bakom Tengblads Trädgård.

Pär Tengblad pekar ut var han vill bygga den nya handelsträdgården. Foto: Tommy Nilsson

Vid förra mötet med tekniska nämnden beslutades att Pär Tengblad ska få köpa den åkerplätt som finns utmed gamla riksettan norr om gamla skolan i Gisebo. Där kommer man antagligen inom ett år få se ett växthus på mellan 100-200 kvadratmeter växa upp. Efter att ha handlat blommor till den egna verksamheten av Jönköpings kommuns växthus har man nu fått tänka om. Jönköpings kommun har nämligen slutat med att sälja blommor till företag och därför har Pär nu beslutat att själv bygga ett växthus.

 – Vi ska sälja blommor, matjord och tillbehör som krattor och annat. Jag tror att det finns ett behov av en handelsträdgård i området. Förr i världen fanns det många små handelsträdgårdar i bygden men de har alla försvunnit, förklarar han.

 

Pär Tengblad samtalar med en av sina anställda, Ulf Karlsson. Foto: Tommy Nilsson

Tengblads Trädgård började som en extrainkomst för Pär 2004 men har under åren utvecklats till ett företag med 16 anställda under högsäsongen. Och det är skillnad på hög- och lågsäsong berättar Pär.

 – Den här vintern har jag haft fem anställda och det blir automatiskt mindre för oss att göra på vinterhalvåret. Men trots det har vi fyra säsonger som innebär arbete för oss. På vintern tar vi hand om snöröjning, till våren plockar vi skräp och beskär träd och buskar, om sommaren är det gräsklippning och ogräsbekämpning som gäller och på hösten är det åter städning och beskärning som ska göras.

På Tengblads Trädgård tar man han om det mesta när det gäller utemiljön. Kunderna finns inom bostadsrättsföreningar, bostadsbolag, kommunen och även privatpersoner som behöver hjälp med saker som trädbeskärning och gräsklippning.

 

Pär Tengblad har drivit Tengblads Trädgård sedan 2004. Foto: Tommy Nilsson

Pär är inte själv utbildad inom trädgårdsskötsel men har ett stort intresse och personal med gedigen utbildning. Huset som han och hans familj bor i byggdes av en man som hette Artur Blomberg och var engagerad i Botaniska Sällskapet. Han anlade ett arboretum, en slags skogsutställning med olika sorters träd, på sina marker. Efter att tidigare ägare tagit ned träd och inte brytt sig så mycket om arboretumet ska nu Pär försöka återskapa Artur Blombergs skapelse. Så intresse för träd och växter finns verkligen. Inom företaget finns dessutom en mekaniker och en snickare som kan vara bra att ha till hands. Blir det som Pär hoppas kommer man även att anställa ytterligare två personer som ska ta hand om verksamheten i den nya handelsträdgården.

 

…………………………

 journalisttommy

…………………………