Följ oss

FacebookRSS

Deras förening hjälper barn i Bangladesh

2012-02-25

2009 startades Föreningen för byskolorna i Mymensingh av några Ölmstadbor. Ett år senare var de över 100 medlemmar och sedan dess får de årligen förmedla cirka 80.000 kronor till byskolorna som Taizébröderna ansvarar för.

 – Byskolorna har fått göra stor nytta i samhället. Nu vet barnen vad de ska göra på dagarna och driver inte bara omkring, säger grundaren Magdalena Sandgren.

Broder Johannes samtalar med ett barn vid en av byskolorna i Mymensingh. Foto: Privat

Johannes Sandgren, bror till Magdalena, har sedan början av 80-talet varit en del av Taizébrödernas brödragemenskap och 1989 fick han en förfrågan om att bege sig till Bangladesh och till området kring staden Mymensingh i norra Bangladesh där det sedan tidigare fanns en kommunitet. Verksamheten där har varit fokuserad på att hjälpa fattiga och handikappade människor. Genom träverkstäder har man hjälpt unga män att utbilda sig inom finsnickeri och träskulptering. Senare startade man även en ateljé där handikappade får lära sig att väva mattor och på så sätt skapa sig en inkomst.

 – En kvinna som blivit av med sina ben i en tågolycka fick hjälp av verksamheten i vävateljén. Hennes man skilde sig från henne eftersom hon inte ansågs vara till någon nytta längre. Efter att kvinnan börjat få in pengar genom sin mattförsäljning ångrade sig mannen, berättar Magdalena Sandgren som exempel på hur det kan se ut på den Bangladeshiska landsbygden.

 

Flitiga elever som får god undervisning i byn. Foto: Privat

Under hela tiden har man även drivit skolor för barn ute på landsbygden. Där undervisar ungdomar som bor i brödernas kommunitet. Ungdomarna som bor tillsammans med bröderna är själva studenter och betalar inget för sitt boende men får istället hjälpa till med olika sysslor, ledsaga sjuka och får som sagt även stå för undervisningen i byskolorna.

 – Det finns statliga skolor i Bangladesh men på landsbygden kan de vara av olika kvalitet. Barnen som kommer till Taizébrödernas skolor får en god utbildning som de har nytta av, förklarar Magdalena.

Ett av barnen som är fokuserad på räkneuppgifterna. Foto: Privat

2009 fick broder Johannes ta över ansvaret för skolorna och Magdalena började i Sverige samla in pengar för att stötta verksamheten. Svenska Kyrkan hängde på och hon fick gåvor och donationer från olika håll. Helt plötsligt satt hon med flera tusen kronor och kände att det fanns ett engagemang för barnen i Mymensingh.

 – Jag kontaktade då mina vänner Anna och Lennart Andersson och vi bestämde oss för att starta Föreningen för byskolorna i Mymensingh. Vi skrev stadgar och skickade sedan ut brev till vänner och släktingar. På ett år hade föreningen över 100 medlemmar, säger Magdalena.

 

Magdalena Sandgren blir utmanad av sin mor Ingrid på ett parti schack. Schackpjäserna är tillverkade vid handikappcentret som Taizébröderna startat. Foto: Tommy Nilsson

Föreningen arrangerar varje år första lördagen i oktober något man kallar för Mymensinghdagen i Klockaregården i Ölmstad. Förra hösten hade man föredragshållare och sålde saker som tillverkats i någon av de verkstäder för handikappade som bröderna startat i Mymensingh. En cykelrickshaw hade även lånats in och för 10 kronor kunde man få se omgivningarna kring kyrkan.

På måndag den 27 februari är det dags för årsmöte i Kristinagården i Jönköping klockan 19.00. Då är alla intresserade medlemmar och ickemedlemmar välkomna för att få höra hur arbetet i Bangladesh fortskrider. Två resenärer som följt med på en resa arrangerad av medlemmar i Vänortsföreningen Jönköping – Bangladesh kommer att berätta om sina upplevelser från Mymensingh-området, man kommer att kunna köpa kort och hantverk från Mymensingh och även få smaka på ett äkta bengaliskt fika. Det kommer också att finnas möjlighet att lösa medlemskap på plats om man är intresserad av det.

 

…………………………

 journalisttommy

…………………………