Följ oss

FacebookRSS

Hon vill bygga barnhem i Indien

Som ett led i att samla in pengar till behövande i Indien anordnade Shanta Fröjd från Björkenäs en indisk afton för sina kollegor på Gränna äldreboende på tisdagskvällen.

 – Jag samlar nu in pengar till ett sjukhus men vill på sikt också samla in pengar och starta ett barnhem i Indien, berättar Shanta.

Shanta Fröjd, Marita Walfridsson och Kerstin Johansson hjäptes åt att arrangera en indisk afton. Foto: Privat

Shanta Fröjd är med i utvecklingsgruppen på Gränna äldreboende där hon arbetar och där jobbar de med gemenskapsaktiviteter för personalen.

Personalen på Gränna äldreboende var nöjda med det som serverades. Foto: Privat

 – Jag och två jobbarkompisar, Marita Walfridsson och Kerstin Johansson bjöd in till Indisk afton. Vi bjöd på brijani som är en röra med kycklingfilé ris och kryddor, budji som är ett tilltugg baserat på kikärtsmjöl, en grönsaksröra med indiska kryddor, dal som är linser med kryddor och purri – ett indiskt bröd som friteras. Till det drack vi svensk flädersaft.

I samband med aftonen sålde Shanta halsdukar och armband som hon köpt i samband med en resa till Indien som hon gjorde förra året. 1600 kronor samlades då in till ett sjukhus i staden Nannaj utanför Sholapur i delstaten Maharashtra.

Enkla förhållanden råder på HCC:s sjukhus i Nannaj. Foto: Privat

 – De har ett bra arbete på sjukhuset som drivs av Missionskyrkans systerkyrka i Indien, Hindustani Covenant Church. Jag är själv uppvuxen i närheten och fick hjälp av HCC att ta mig till Sverige. HCC gör ett viktigt arbete för fattiga i området och sjukhuset hjälper många fattiga människor genom olika projekt. Bland annat starroperationer och hjälp vid tuberkulos, de får även hjälp med mediciner, säger Shanta som nu planerar för att framöver kunna ha fler indiska aftnar med mat och bildvisning.

I samband med en indisk afton berättar Shanta om sina upplevelser från sin fattiga uppväxt och samlar in pengar till ett framtida barnhem i Banegao som är byn där Shanta är född.  Hon var där och hälsade på släkten och gamla barndomsvänner i höstas och upplevelserna från den resan gjorde att Shanta ville hjälpa de som bor där.

Sådana här operationsdukar hoppas Shanta bland annat kunna hjälpa sjukhuset med. Foto: Privat

 – Jag fick se många barn på gatorna och upplevde att det finns ett behov av ett barnhem i min gamla hemby. Jag kommer också att till våren starta en loppis i Björkenäs med kaffeservering och alla pengar ska gå till arbetet med att bygga ett barnhem.

 

 

…………………………

 journalisttommy

…………………………