Följ oss

FacebookRSS

Giftig olja dumpad utanför Kaxholmen

I samband med att någon eller några personer försökte stjäla transformatorer utanför Kaxholmen på tisdagen dumpades olja. Det kan röra sig om PCB-haltig olja som är mycket giftig.

 – Det var två transformatorer på platsen och den ena kan vara från tiden då man använde PCB-haltiga oljor, berättar räddningsledare David Hökberg från Räddningstjänsten.

Vid lunchtid på tisdagen kom det in ett larm om att det dumpats olja vid Hukarp söder om Kaxholmen. Det var i samband med arbeten vid kraftledningsgator där som personalen upptäckte att någon stulit en av två generatorer och hällt ut den olja som fanns inuti för att underlätta stölden. David Hökberg från Räddningstjänsten säger att transformatorn som fanns kvar är från 1981 och den som stals var antagligen äldre.

 – 1979 förbjöds PCB-haltiga oljor och vi kan inte utesluta att transformatorn som blev stulen därför innehöll PCB-haltig olja. Mellan 25 till 250 liter kan ha hällts ut, säger David Hökberg.

 

Antagligen var man ute efter den koppar som finns i transformatorerna. Det är ingen akut fara för djur och människor eftersom det var is och tjäle på platsen och att miljökontoret på Jönköpings kommun såg till att de skadade massorna schaktades bort omedelbart.

 

Magnus Roman på Polisen berättar att man nu upprättat en anmälan om grovt miljöbrott eftersom man förorenat mark och luft med misstänkt PCB och utsatt människor, djur och natur för betydande hälsorisker.

 

…………………………

journalisttommy

…………………………