Följ oss

FacebookRSS

Tuffa flygningar i isande kyla

Deltagarna i ballong-SM i Gränna fick inte mindre än fem tävlingsuppgifter under torsdagens flygning i isande kyla, minus 16.

 – Tuffa tävlingsuppgifter men rättvisande, säger tävlingsledaren Ingemar Lilja.

Luftballongerna svävade ljudlöst över Ölmstadbygden under torsdagens flygning. Foto: Tommy Nilsson

Det hör inte till vanligheterna att deltagarna måste klara fem deltävlingar under lite mer än en timmas flygning.

Piloterna, som startade från Ölmstad i bitande kyla med svaga vindar fick först flyga så kort sträcka det gick under 15 minuter. Därefter fick de flyga mot ett av 13 valfria mål utlagda efter de vindriktningar som tävlingsledningen ansåg kunde förekomma.

Stefan Lundin från Ballongklubben Svea kom på tredjeplats vid den sista av de tolv deltävlingarna i SM. Foto: Tommy Nilsson

Därefter fick piloterna flyga vidare mot ett eget valt mål och därefter ännu ett eget valt mål. Till slut fick de försöka flyga så långt det gick inom det utstakade tävlingsområdet.

– Det var inte tufft vädermässigt däremot kanske tufft att hinna med så många tävlingsuppgifter, menade Ingemar Lilja.

– Jag tror dock att resultatet blir mer rättvisande om piloterna har svåra uppgifter och jag tror att piloterna håller med mig.

Ingemar Lilja säger också att torsdagsmorgonens väder var i det närmaste idealiskt för tävlingsflygning.

– Det var som vi säger ”styrbart” det gick att styra genom att utnyttja de olika vindriktningar som fanns på olika höjder.

 

Torsdagens middagstävling ställdes in på grund av ökande vind och kommande snöfall.

Vinnaren av en deltävling får 1000 poäng, sedan fördelas poängen gradvis nedåt beroende på hur långt ifrån målet det sämsta resultatet ligger. Sista flygningen sker vid 13.30 på fredagen med mål vid Alviken vid Bunn strax söder om Bunnström, därefter kan man kora segraren i årets SM.

Håkan Wasén

journalisttommy