Följ oss

FacebookRSS

Mjuk metod ska ge lugnare hundar

Ann Wristel är nyutbildad hundinstruktör och ska till våren dra igång kurser i en ny mjuk hundlydnadsmetod. Man tar bort bestraffningarna och fokuserar på beröm.

 – Tidigare metoder som fokuserat på vargars beteende har varit felaktiga, förklarar Ann.

Ann Wristel med sin lilla Frasse som är en Flatcoated Retriever. Foto: Tommy Nilsson

Drygt en mil norr om Gränna hittar man Folkarps Gård. Gården byggdes i mitten av 1800-talet och de tidigare ägarna var faktiskt de sista som levererade handmjölkad mjölk till Arla. Sedan några år tillbaka äger Ann Wristel gården och där planerar hon nu att dra igång kurser för hundar och dess ägare.

 – Tidigare trodde man att hundar var beroende av en så kallad alfahanne som ledare. Det var en felaktig studie av vargar i hägn som har lett till idén att hundar måste bestraffas. Men det är helt fel, vilda vargar beter sig inte så, i det fria blir en ledare inte vald för att den är aggressiv utan på grund av erfarenhet och till exempel hur duktig den är på att spåra, berättar Ann som nu ska starta kurser enligt en ny mjukare metod.

 

På många hundskolor blir hundarna bestraffade. Bekymret är då att man inte vet om hunden lyder enbart för att den är rädd för ägaren.

 – Det skapar problem med tillit. En hund tar bättre till sig om han känner sig trygg, säger Ann Wristel.

De kurser som Ann nu planerar bygger på metoder utvecklade av Anders Hallgren, Eva Bodfäldt och Lasse Fält som är kända namn i hundsammanhang. Man kan förenklat säga att kurserna går ut på att man tar bort bestraffningsmomentet och istället belönar när hunden gör rätt.

 – Det krävs att ägarna tror på det här och håller sig till den mjuka metoden. Blandar man blir det fel. Till en början kommer jag att starta med kvällskurser för valpar och en grundkurs. Framöver ska det även bli en fortsättningskurs där man sätter hunden i ett sammanhang där det krävs koncentration från hunden.

 

Ann Wristel är utbildad hundinstruktör och medlem i IMMI, branschorganisationen för hundinstruktörer och hundpsykologer.

 – Jag är den ende som är medlem i IMMI i Jönköpings län som bedriver den här typen av kurser, berättar hon.

När Frasse räcker fram ena tassen trycker Ann på "klickern" för att markera när han gjort något bra. Foto: Tommy Nilsson

Som komplement till den nya mjuka metoden ska Ann även använda sig av klickermetoden. Det är en metod som togs fram av delfinskötare och som man sedan upptäckte att den även fungerar bra på hundar. Den går ut på att man klickar med en liten ”klicker” så fort hunden gör något bra och sedan följer man upp det med en belöning efteråt.

 – Fördelen med klickermetoden är att hunden får tänka själv. Om man klappar och ger belöning fem sekunder efter att hunden gjort något bra har den svårt att veta exakt vad det var som han gjorde bra, förklarar Ann.

 

I framtiden ser Ann gärna att hon ska kunna ta emot besökare över hela helger på ett pensionat på gården. Där ska hundar och hundägare kunna träna och utbyta erfarenheter.

 – Jag har tidigare själv känt ett behov av att kunna träffa andra hundägare under några dagar. Åker man på kurs över en helg tar man sig tid att sitta ner och prata om dagens händelser, menar Ann.

 

………………………… 

 journalisttommy

…………………………