Följ oss

FacebookRSS

Adelswärdska – Från skola till lägenheter

Många är de som passerat gamla Adelswärdska skolans lokaler i Skärstad. När den anrika skolan blev till salu efter att byn fått en ny, slog Jan och Helen Jagborn till och började genast göra huset till sin bostad.

 – Vi vill bevara exteriören så att man känner igen den gamla skolan men inuti måste det givetvis ändras så att det går att bo här, förklarar Jan som tidigare var elev på skolan.

Jan Jagborn med familj har tagit över den gamla skolbyggnaden. Foto: Tommy Nilsson1920 byggdes Adelswärdska skolan i Skärstad och många är de som har passerat genom lokalerna. Nu byggs huset om till att inrymma tre lägenheter och det kan även bli en fjärde på sikt. Det är familjen Jagborn som för två år sedan tog över huset.

 

Utvändigt är huset sig likt och det är faktiskt mer likt det ursprungliga utseendet nu än under de senaste åren. Jan Jagborn var nämligen i kontakt med stadsarkivet i Jönköping och där fanns originalritningarna.

 – Särskilt fönsterna har vi försökt att få så lika de ursprungliga fönsterna som möjligt, berättar Jan.

Både han och hans egna barn har gått i Adelswärdska skolan och det känns speciellt att ta sig an en sådan byggnad.

 – Det är klart att många är intresserade av huset. Vi har även haft besökt av gamla lärare som mindes hur det såg ut när verksamheten var igång, säger han. 

Huset sett framifrån. Foto: Tommy Nilsson

 

Huset sett bakifrån. Foto: Tommy Nilsson

 

Från tomten har man fri utsikt över Lyckås och Landsjön. Foto: Tommy Nilsson

Själva stommen i huset var det aldrig något fel på. Anledningen till att skolan inte kunde användas mer var dels att den blev för liten men sedan fick man gå ut om man skulle ta sig till toaletterna eller när man skulle äta i matsalen. Lokalerna var helt enkelt inte ändamålsenliga.

 

När man väl kommer in genom huvudingången märker man att det här huset inte från början var avsett som boningshus. Högt i tak och höga fönster gör att man förstår att det en gång var en skola här. De stora fönsterna fyller dessutom verkligen sin funktion. En sådan utsikt som man har från det huset är det inte många som har i den här bygden. Hela skärstadalen och Landsjön ligger helt öppet framför fastigheten.

 

Det första man gjorde var att bygga lägenheten som ligger i den nedre södra delen av huset. Dit flyttade sedan Jan, Helen och två av deras barn. Därefter ersattes oljepannan av jordvärme, grabben skulle ha en egen lägenhet så då påbörjades det arbetat, den gamla asfaltsplanen som grävts bort för jordvärmen ersattes av gräs och en rejäl veranda byggdes som vetter mot Landsjön.

 – Vi började med den andra lägenheten i oktober 2010 och nu i november började vi med lägenhet nummer tre som ska bli färdig i maj, berättar Jan.

 

I korridoren innanför huvudingången hänger några gamla inramade dokument. Det är den ursprungliga läroplanen skriven för hand på ett nu gulnat papper.

 – Vi hittade läroplanen under golvet när vi renoverade lägenheten på övervåningen. Någon måste ha lagt dit den för att bevara den för framtiden. Vi har även hittat gamla julkort som har frimärken med Gustav den femte på, säger han.

Lägenheten på övervåningen var tidigare ett klassrum och ett bibliotek. Foto: Tommy Nilsson

 

Utsikten från lägenheten på övervåningen går inte att klaga på. Foto: Tommy Nilsson

På övervåningen finns även ett fjärde klassrum som skulle gå att göra ytterligare en lägenhet utav. Till en början kommer det utrymmet att användas som förråd men Jan Jagborn som även driver Gränna Eltjänst känner att han nu skulle behöva varva ner lite.

 – Nu måste vi ta det lite lugnt och bara bo här några år, säger han.

 

…………………………

 journalisttommy

…………………………