Följ oss

FacebookRSS

Skärstad Sockenråd får saker att hända

Sedan 2003 har Skärstad Sockenråd funnits. Ända sedan starten då de drev igenom bygget av den nya skolan har de tryckt på så att flera förändringar har genomförts i samhället.

 – Frågan som prioriteras just nu är behovet av fler tomtmarker, berättar ordföranden Rolf Edvardsson.

Skärstad Sockenråd med ordföranden Rolf Edvardsson längst bak till höger. Foto: Privat

Under 22 år diskuterades det fram och tillbaka behovet av att en ny skola skulle byggas i Skärstad. Den gamla Adelswärdska skolan var nämligen i mycket dåligt skick. Till slut gick politikerna med på att en ny skola skulle byggas i samhället men ångrade sig sedan och drog tillbaka förslaget. Då gick en grupp Skärstadbor med Rolf Edvardsson i spetsen samman och bildade Skärstad Sockenråd. Efter att ha dragit igång en skolstrejk bytte politikerna åter sida och var nu för att en skola skulle byggas.

 

Genom åren har flera projekt genomförts med Sockenrådet som pådrivare. Flera tomtmarker har tagits fram som inte har varit särskilt svåra att sälja.

 – Första omgången var det elva tomter som såldes och vid det senaste tillfället var det tio. En rolig sak var att när de släppte tomterna den senaste omgången klockan åtta på morgonen tog det bara en halvtimma innan nio av tio tomter var sålda och efter ytterligare några dagar var även den sista såld, berättar Rolf.

Idag finns det fortfarande ett behov av flera tomter men efter oron i Europa och bankernas hårdare utlåningsregler har Rolf Edvardsson märkt av att intresset sjunkit något under våren.

 

En annan fråga där Sockenrådet varit med var den om en gång- och cykelväg mellan Kaxholmen och Skärstad. Idag är den flitigt använd av barn och ungdomar som ska till Hunnerydsbadet på sommaren eller till Vistavallen.

 

Rolf Edvardsson och Reine Leicht vid naturstigen som sockenrådet ska sköta. Foto: Tommy Nilsson

Det senaste projektet där Sockenrådet är involverat är den nya gångstig som Länsstyrelsen anlagt väster om samhället uppe på Slottsberget med utsikt över hela Skärstadalen. Den är dragen i naturreservatet som skapades 2008 av Länsstyrelsen för att bevara den gamla ekskogen. Uppe på toppen ska det finnas

Utsikt från Slottsberget över Skärstadalen mot Lyckas. Foto: Tommy Nilsson

soffor, bord och en grillplats och det är Sockenrådets uppgift att hålla efter stigen och rastplatsen. Invigningen kommer att ske i slutet av april eller början av maj. Här nedan kan ni se en film från toppen. Tänk hur vackert det blir när allt står i blom.

 

 

 

…………………………

 journalisttommy

…………………………