Följ oss

FacebookRSS

Bluegrassmusik med nybildat band

Hill Side Foundry Boys är ett gäng spelglada musiker från Gränna med omnejd. Flera av medlemmarna är söner till musiker i det gamla Grännabandet Staffans Stollar.

 – Det är vi som är bluegrassarvingarna, säger Erik Moreau son till Pelle Brandt som var sångare och fiolspelare i Staffans Stollar.

Klicka här för att lyssna på Cluck Old Hen:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Hill Side Foundry Boys - Erik Moreau, Joel Lundebro, Rickard Bindberg, Daniel Hulusjö och Carl-Johan Fong. Foto: Tommy Nilsson

I en liten lokal i Gränna repar Hill Side Foundry Boys. Namnet är dessutom mycket passande då replokalen där grabbarna övar ligger precis vid grännabergets fot bredvid Fongs Gelbgjuteri. Känner man inte till musikstilen bluegrass förstår man kanske lite bättre hur det låter när man får veta att den är sprungen ur amerikansk folkmusik. Helst ska det vara akustiskt gitarr- och banjospel utan trummor och för det mesta sjunger man i flera stämmor. Det finns också kopplingar till gospel, blues och country.

 – Jag lyssnar mycket på Alison Krauss & Union Station och surfar in på bluegrassradio.com. Det är det som influerar mig mest när det gäller bluegrass, säger Daniel Hulusjö som spelar gitarr.

 

Hill Side Foundry Boys är ett gäng spelglada musiker som har kul tillsammans. Foto: Tommy Nilsson

Bandet startade i höstas med ambitionen att ha sju till åtta låtar på repertoaren innan Bluegrassfestivalen i Gränna går av stapeln. I år firar dessutom festivalen 35-års jubileum. Flera av bandmedlemmarna är i princip uppvuxna med Bluegrassfestivalerna eftersom deras fäder spelade i Staffans Stollar som var ett bluegrassband från Gränna. Genom åren har många kända namn spelat på festivalen, till exempel Bob Paisley, Bob Seger och Steep Canyon Rangers med flera. Festivalen går av stapeln tredje helgen i augusti varje år.

 – Ta med fikakorg och en filt, uppmanar Carl-Johan Fong som är bandets fiolspelare och som har ordnat med replokalen i sin fars lokaler.

 

Än så länge spelar bandmedlemmarna mest för att ha kul och att bli bättre musiker.

 – Man kan väl säga att vi spelar i korpligan just nu men om några år kanske vi är i Premier League, skojar Rickard Bindberg som är en annan av medlemmarna i bandet.

Grabbarna har tidigare spelat i olika konstellationer och samtidigt pratat om att det vore roligt att dra igång ett gemensamt projekt. De har nu ett par mindre spelningar inbokade men för Grännaborna i allmänhet får man hålla sig till Bluegrassfestivalen om man vill höra dem live.

 

…………………………

 journalisttommy

…………………………