Följ oss

FacebookRSS

Förening bevarar gammal u-båtsmotor

Jönköpings Energi som äger det gamla reservkraftverket på Visingsö behövde en lagerlokal. Då beslutade man att göra sig av med den gamla u-båtsmotorn som drivit reservkraftverket och som står i ett litet hus mitt på ön.

 – Det är ett kulturvärde och sådana här motorer finns inte på så många ställen, säger Hans-Erik Wetterlind som är en av fyra motorentusiaster som nu åtagit sig att bevara den gamla motorn.

Hans-Erik Wetterlind vid den gamla u-båtsmotorn. Foto: Tommy Nilsson

När Hans-Erik Wetterlind för några år sedan fick höra att Jönköpings Energi som äger det gamla reservkraftverket på Visingsö, skulle göra sig av med u-båtsmotorn som tidigare drev transformatorn, bestämde han sig för att se till att rädda den.

 – Jag ringde runt och fick tag i folk som höll med om att den måste bevaras. Hembygdsföreningen var inte intresserad och Jönköpings Energi som egentligen inte brytt sig om den sedan 70-talet krävde att det inte fick vara någon med kommersiella intressen. Då blev det som så att vi blev ett gäng från Visingsö Båtklubb som 2009 bestämde oss för att ta hand om den, förklarar han.

 

Ovansidan av motorn. Foto: Tommy Nilsson

Motorn satt till en början i en tysk u-båt och är av märket Deutz med 560 hästkrafter. 1959 installerade Visingsö Elverk den som ett reservkraftverk för att få bukt på alla långvariga strömavbrott som drabbade ön. Numera kan man inte alstra någon el eftersom transformatorn som var trasig fick tas bort. Topplocket hade också fryst sönder och man har fått laga det och ordna nya delar som inte är så lätt att få tag på till en gammal tysk u-båtsmotor. Det är alltså endast själva motorn som gjorts i ordning och som nu startas upp med jämna mellanrum.

 – Vi är fyra män som drar i gång våra gamla flakmopeder och åker hit för att se till motorn. Vi byter oljor, kollar trycket och testkör den för att sedan skriva upp våra noteringar i en loggbok. Det är Wilford Strandsäter och Kjell Augustsson som båda är före detta fartygsmaskinister och sedan är det Claes Haglund och jag som är allmänt motorintresserade, berättar Hans-Erik.

Det hus som rymmer det gamla reservkraftverket. Foto: Tommy Nilsson

 – Det har också blivit en tradition sedan två år tillbaka att vi startar upp den i samband med julskyltningen och sedan kommer veteranbilsklubbar och andra föreningar hit för att titta på den. De blir alldeles saliga när de får se och höra hur tyst och fint den går, tillägger han.

 

 

 

…………………………

  journalisttommy

…………………………