Följ oss

FacebookRSS

Erik Hugander: Miljövänner är vi allihopa – du med och jag med!

Erik Hugander. Foto: Olof Goteborg

Vi lantisar är stolta över vår natur. Fälten, ängarna och träden. Vi gillar att koppla av i skog och mark. Vår natur och miljö innebär otroligt mycket för friluftsliv och rekreation. Vi värdesätter det så mycket att det inte ens går att sätta en prislapp på det. Eller är så är det tvärtom. Det får inte kosta alls. Varken pengar, tid eller kraft för att bryta invanda mönster. Det är nog det svåraste – att förändra sättet att leva. Hur vi tänker och beter oss.

Visst tycker vi att vi är lite bättre och vår natur och miljö är mer värdefull än ”dom andras”, värdefullare än både den platta östgötaslätten eller Sydamerikas regnskogar. Vi vill ju vara rädda om naturen och miljön, åtminstone det vi kan se med blotta ögat och känner till. Det som kräver mikroskop för att ses (t.ex. förgiftade mikroorganismer) eller det vi kan se på dokumentärer från fattiga länder (utarmade och konstgödslade monokulturer) det blundar vi gärna för.

Att betala några kronor mer för ett paket miljömärkt kaffe för att kaffearbetarna och deras familjer på andra sidan jordklotet skall ha en åtminstone något sånär dräglig tillvaro, det har vi inte råd med. Några futtiga slantar, det är just var det är för de flesta svenskar, skulle för kaffearbetarna innebära humanare arbetsförhållanden, minskad användning av farliga bekämpningsmedel, satsningar på utbildning och hälsovård. Nej, istället lägger vi hellre de pengarna på en ännu nyare TV eller den obligatoriska semesterresan med flyg. Sådan konsumtion belastar ju inte miljön, åtminstone inte vad vi kan (eller vill) se.

Eller som en bekant till mig själv uttryckte sig ”vi har faktiskt inte råd att köpa ekologisk mjölk”. Till saken hör att denna bekant är så bildad att personen vet om nackdelarna med konventionellt jordbruk och fördelarna med att köpa miljömärkta varor. Men nyast TV ska det va! Liknande argument hörs såväl från de som påstår sig vara solidariska socialister (Upp trälar i alla stater…) som från konservativa moralister som försöker förankra sitt resonemang i någon slags helsvensk kultur med hänvisning till vår tusenåriga kristna tradition (Du skall älska din nästa…).

Nej, jag tycker inte att det är bättre för miljön att vi äter ekologiska äpplen från Nya Zeeland i stället för ”vanliga” från Sverige. Det är inte svart eller vitt. Att gå från att tycka sig vara miljövän till att verkligen leva som en sådan kräver engagemang och nyfikenhet. Dessutom krävs beslutsamhet för att avstå bekvämlighet och invanda rutiner.

Man är inte miljövän bara för att man tycker om naturen. En vän behandlas med respekt. Och när det gäller vår vän miljön krävs det att vi alla tänker nya tankar och vågar prova nya beteenden. Du med och jag med!

Börja tänka om redan inför helgens storhandling. Eller blir det kanske en lokal småhandling? Välj det konventionella äpplet från Gisebo, men fråga efter äpplen som är både närodlade och ekologiska. Baka ditt eget bröd, godare och dessutom giftfritt, dessutom är det billigare vilket gör att du har råd med ekologiskt mjöl. Gärna odlat på Visingsö och malt i Alboga.

Man brukar säga att man inte kan förändra någon annan utan bara sig själv. Jag försöker med mig själv varje dag. Det tar emot och är jobbigt. Men utmanande och lärorikt.

Smaklig måltid!

 

Erik Hugander

Örserum

 

Erik Hugander är en nyfiken Örserumsbo som är intresserad av det mesta. Tillräckligt okunnig inom de flesta områden för att inte vara tyst. Han ägnar sig bland annat åt sin familj och vänner, matlagning och biodling. Efter valet 2010 kunde Erik inte låta bli att engagera sig politiskt och representerar i dag Miljöpartiet som ersättare i styrelsen för Grenna Museum samt som ersättare i tekniska nämnden, Jönköpings kommun. Dessutom är han engagerad i Örserums hembygdsförening och Grännabygdens Rödakorskrets.