Följ oss

FacebookRSS

Snart har hela Visingsö snabbt bredband

För fyra år sedan lades en fiberkabel ned på sjöbottnen mellan Gränna och Visingsö för att få fart på internetuppkopplingen hos öborna. Först kunde man enbart erbjuda vanligt ADSL-bredband men snart kan alla hushåll få supersnabbt bredband.

 – De som hoppar på erbjudandet kan få mellan 30 och 100 Megabit per sekund, säger Oskar Wetter som är med i den grupp av Visingsöbor som jobbar med frågan.

Oskar Wetter på TLL IT är engagerad i bredbandsutbyggnaden på Visingsö. Foto: Tommy Nilsson

Idag har de som bor på Visingsö enbart möjlighet att ansluta sig till ett ADSL-bredband eller ett trådlöst bredband. Men får den grupp som arbetar med bredbandsfrågan på Visingsö sin vilja igenom kommer snart samtliga hushåll ha möjlighet att ansluta sig direkt till fiberkabeln och då kunna mångdubbla hastigheten på sitt bredband. Det är kommunala Wetternet som ska stå för den fysiska kabeln och samtliga bredbandsleverantörer ska kunna utnyttja den.

 – Det känns tryggt att ha Wetternet som garant för att inget privat bolag får monopol på bredbandsleveranserna och sedan är det ju smart att alla får använda kabeln istället för att flera bolag ska gräva ner varsina kablar, förklarar Oskar Wetter.

 

Oskar driver företaget TLL IT som jobbar med att bygga webbsidor och säljer även datortillbehör på Visingsö. Han ser för egen del att utbyggnaden av bredbandet kommer att få stor betydelse för sin egna verksamhet men menar även att många företag kommer att ha nytta av utbyggnaden.

 – Mycket sker på distans nu för tiden. Det är många näringsidkare som jobbar hemifrån. Det här kan leda till att nya företag etablerar sig här och att befintliga kan utöka sina verksamheter, menar han.

– Det kan även vara så att man får de ungdomar som är uppvuxna på ön att vilja stanna kvar eller att de som lämnat ön får lättare att flytta tillbaka, tillägger Oskar.

 

Hittills har fler än 100 hushåll sagt att man är intresserade av att ansluta sig till fibernätet. Nästa vecka ska man ha ett möte med Jönköpings Energi som äger Wetternet och gå igenom med bredbandsgruppen exakt hur det hela ska gå till och vad det kommer att kosta för varje hushåll att ansluta sig. Därefter kommer en slutgiltig förfrågan att gå ut till samtliga hushåll där man förklarar vad man kom fram till och ifall man vill ansluta sin fastighet.

 – Vid det mötet tar vi ställning till hur kostnaden ska fördelas. Ska det vara dyrare för de som bor längst bort från anslutningspunkten eller ska alla hushåll dela på det solidariskt. Det kan också vara så att vi kan söka bidrag från staten eller från någon EU-fond, förklarar Oskar.

 

Oskar berättar också att det trådlösa bredbandet som blivit allt populärare inte är något alternativ för Visingsö.

 – Ska vi kunna utnyttja den nya tekniken fullt ut skulle vi behöva mer än 14 master på ön eftersom varje mast bara har en räckvidd på en kilometer. Ett trådlöst bredband kommer aldrig upp till den kapacitet som en fiberkabel kan erbjuda.

 

…………………………

journalisttommy

…………………………