Följ oss

FacebookRSS

Unga företagare går mot trenden

Enligt en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort är svenska ungdomar bland de sämsta inom EU på att starta egna företag. Men på Hela Mig & Tio Tår driver sex unga tjejer varsina verksamheter.

– Många har frågat oss hur vi vågade starta eget men det var egentligen inte så svårt. Vi ringde bolagsverket och övriga myndigheter och sedan körde vi igång, säger Johanna Rudenstam som tar hand om kundernas fötter. 

Hanna Claesson och Johanna Rudenstam var med och startade upp verksamheten. Foto: Tommy Nilsson

2006 såg Johanna Rudenstam att gamla skolan utmed riksettan i Kaxholmen hade lediga lokaler. Hon var då nyutbildad fotterapeut och var sugen på att prova sina vingar som egen företagare. Men lokalerna var alldeles för stora för att driva något helt ensam.

– Jag funderade lite kring om jag inte kunde samarbeta med någon som är i samma bransch och kom då på att Hanna Claesson som är hudterapeut borde vara ett bra komplement, berättar Johanna Rudenstam.

 

Nu nästan sex år senare har sex tjejer, som är mellan 21 och 35 år, olika verksamheter under samma tak. Där finns två hudterapeuter, en fotterapeut, två frisörer, en massör och en IPL-terapeut. Hanna är den enda av tjejerna som har en anställd annars arbetar alla som enmansföretagare.

 

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv något som kallas för Europeiskt Ungdomsindex. Där har man kartlagt ungdomars situation inom EU när det kommer till arbetslöshet, företagande och utbildningsnivå med mera. Där framkommer det att Sverige kommer på 17:e plats med länder som Lettland, Bulgarien och Rumänien framför sig. Enligt Johanna och Hanna kan det finnas flera orsaker till att det ser så ut i Sverige.

– Ta det här med starta eget-bidrag till exempel. Det är massor med regler kring det och innan du får börja med den verksamhet du önskar ska du söka än det ena och än det andra jobbet och följa arbetsförmedlingens alla direktiv, förklarar Johanna som till en början funderade på att ta hjälp av starta eget-bidrag.

– Sedan tror jag att det kan bli fler unga företagare i framtiden. Nu jobbar man mer i skolorna med Ung Företagsamhet och liknande projekt än vad som var fallet när jag gick i skolan, fyller Hanna i.

 

På Hela Mig och Tio Tår har man funnit ett koncept som fungerar bra. Var och en ansvarar för sin verksamhet och avgör hur mycket eller lite man vill jobba.

– Ta vår massör till exempel. Hon jobbar en dag i veckan och det kan vara ett jättebra sätt att starta ett eget företag, berättar Hanna. Här är det ju också så att allt som behövs för att driva ett företag finns på plats. Vi har kassasystemet, lokalerna och vi hjälps ju åt.

 

För framtiden är inte de här företagsledarna särskilt oroade.

– Det händer saker hela tiden. Vi har utökat med nya inriktningar successivt och vi jobbar mycket med andra lokala företagare och hittar på roliga events, säger Hanna som nu är nöjd med att kunna erbjuda behandlingar för hela kroppen.

 

………………………..

journalisttommy

………………………..