Följ oss

FacebookRSS

Dagens Bunn skildras i ny bok

En 368-sidors inbunden och påkostad bok damp nyligen ned i brevlådorna hos medlemmarna i Ölmstad Hembygdsförening. Årsskriften som ges ut vartannat år har precis blivit färdig.

– Det här är kronan på verket, säger författaren Ingvar Törnqvist som skrivit samtliga årsskrifter sedan han tog över ordförandeklubban 1999. 

Många årsskrifter har det hunnit bli sedan Ingvar Törnqvist tog över ordförandeklubban. Foto: Tommy Nilsson

”Bunn av idag – Folket i och kring Bunn år 2011” heter boken som är den tredje som Ingvar Törnqvist skriver om Bunn, där han också växte upp. Sju årsskrifter har det hunnit bli sedan 1999 och de blir bara tjockare och mer avancerade för varje år som går. Årets version är både inbunden och har färgfotografier. Och det är nog främst fotografierna som utmärker den här boken. Samtliga hus runt sjön Bunn har fotograferats av Marielen ”Mie” Hellberg som Ingvar Törnqvist samarbetat med när det gällde den fotografiska delen. Annars är det Ingvar som mycket tack vare sina tidigare kunskaper om Bunn men även genom mängder av telefonintervjuer som ensam målar upp bilden av dagens Bunn.

­– Månaderna när jag ringde som mest gick telefonräkningen på flera tusen kronor, berättar Ingvar Törnqvist som är nöjd med resultatet av nästan två års arbete.

 

Att dokumentera sin hembygd så här grundligt är något som är ganska unikt och Ingvar som även är ordförande för Jönköpings Läns Hembygdsförbund känner inte till att det gjorts på annat håll i länet. I stort sett samtliga av de som bor i Bunn har ställt upp med att berätta vad de arbetar med, vad deras barn heter och när de är födda. Det hela har även varvats med historiska tillbakablickar.

– Det är någon enstaka som har undrat varför jag är så intresserad av deras privatliv men de har till slut gett med sig, säger Ingvar Törnqvist.

 

Första boken som Ingvar skrev om Bunn fokuserade på vad det betydde för Bunn när järnvägen kom till byn. Den andra handlade om Bunn som en sommarby och den här dokumenterar alltså dagens Bunn med foton av husen med dess ägare. Många av husen är mycket vackra och påkostade och har ofta en privat brygga eller ett eget båthus nere vid sjön.

– Nu är det många som har sagt till mig att jag borde göra en liknande bok om just deras by med foton och intervjuer men jag kanske fortsätter att skriva om Bunn.

Ingvars barndomsby har nämligen förändrats så pass mycket och på ett sätt som inte han gillar riktigt.

– Jag minns hur jag som liten fritt kunde springa vid sjökanten och att alla hade fri tillgång till sjön. Nu blir allt fler strandremsor privata områden och framför mångmiljonvillorna står flotta bilar parkerade. På andra sidan vid Lövviken växer moderna hus upp som i vissa fall ser ut som stora skokartonger med sitt fyrkantiga yttre. Den förändringen som Bunn har genomgått genom åren kan bli temat på min nästa bok om Bunn, förklarar Ingvar Törnqvist som alltså redan börjat planera för kommande årsskrifter.

 

Boken finns att köpa på Gränna Museum eller så kan man låna den på något av kommunens bibliotek.

 

………………………. 

journalisttommy

……………………….